Flaki po zamojsku
Opublikowano: 17.08.2022 r.
Flaki, łopatka wołowa, pomidory w puszce, cebula, ziemniaki i marchewka – to główne składniki, które tworzą flaki po zamojsku. Ta sycąca zupa, gotowana na bazie bulionu warzywnego, jest idealna na chłodniejsze dni. Dobrze przyprawione i pełne aromatycznych warzyw, flaki po zamojsku to klasyka polskiej kuchni w najlepszym wydaniu.
Składniki dla 6 porcji:
- Bulion warzywny - 2000 ml (8 szklanek)
- Flaki - 100 g
- Łopatka wołowa - 200 g
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Marchewka - 130 g (1 średnia sztuka)
- Pomidory w puszce - 300 g
- Ziemniaki późne - 200 g (2 duże sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Flaki oczyść i pokrój.
- Mięso wieprzowe pokrój w kostkę.
- Obierz marchew i pokrój w kostkę.
- Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do garnka wlej bulion, dodaj mięso wieprzowe i gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.
- Dodaj marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 5 minut.
- Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą.
- Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut.
- Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut.
- Zupę podawaj w głębokim talerzu w dodatkiem pieczywa żytniego.
Komentarz dietetyka
Flaki po zamojsku to wspaniałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Posiadają one sporą ilość składników mineralnych oraz witamin. Flaki idealnie sprawdzą się dla osób na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny