Flaki cielęce
Opublikowano: 10.03.2022 r.
Flaki cielęce, żeberka cielęce i aromatyczne warzywa jak marchewka, pietruszka i seler korzeniowy – to podstawowe składniki tego klasycznego dania. Cebula, czosnek oraz odrobina imbiru dodają głębi smaku, a całość zagęszczamy mąką pszenną i masłem. To esencja polskiej kuchni w najlepszym wydaniu.
Składniki dla 8 porcji:
- Flaki - 900 g
- Żeberka cielęce - 1000 g
- Marchewka - 140 g (2 średnie)
- Pietruszka - 80 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 80 g (0,25 sztuki)
- Cebula - 50 g (1 średnia)
- Czosnek - 6 g (1 ząbek)
- Imbir korzeń - 3 g (3 plasterki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 30 g (2 łyżki)
- Masło - 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa, pieprz ziarna
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- garnek, sitko, patelnia
Przepis krok po kroku
- Flaki cielęce przepłucz na sicie w bardzo zimnej wodzie. Przełóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Odcedź.
- Do garnka przełóż kości cielęce, dodaj marchewkę, selera, pietruszkę i cebulę. Dodaj 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie i pół łyżeczki ziaren pieprzu. Zalej 2 litrami wody. Gotuj na małym ogniu 2 godziny.
- Wyciągnij żeberka oraz warzywa. Warzywa pozostaw na później.
- Do wywaru dodaj roztarty z solą czosnek, imbir oraz flaki. Gotuj na bardzo małym ogniu 2 godziny.
- Pod koniec gotowania dodaj łyżeczkę majeranku i dopraw solą do smaku.
- Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i szczyptę gałki muszkatołowej. Podsmaż zasmażkę, aż będzie delikatnie złota. Dodaj do niej 2-3 chochelki gorącego wywaru, intensywnie mieszaj, a gdy nie będzie już grudek, przelej do zupy.
- Po dodaniu zasmażki zagotuj zupę.
Komentarz dietetyka
Flaki cielęce to tradycyjna zupa, która jest zdrową i smaczną propozycją.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki