Flądra smażona

Opublikowano: 05.07.2025 r.
Flądra filet, mąka pszenna i olej rzepakowy to trio, które pozwoli Ci stworzyć prostą, a jednocześnie pyszną flądrę smażoną. Delikatny smak ryby podkreślony sokiem z cytryny sprawia, że to danie świetnie sprawdzi się zarówno na szybki obiad, jak i na kolację.
Składniki dla 3 porcji:
- Flądra filet - 600 g
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Olej rzepakowy - 60 ml
- Sok z cytryny - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Rybę umyj i osusz. Skrop z obu stron sokiem z cytryny. Zostaw rybę na 10 minut, aby sok nieco wniknął do środka.
- Następnie, dopraw solą i pieprzem i obtocz w mące.
- Ryby należy smażyć na sporej ilości tłuszczu, który wcześniej rozgrzej.
- Smaż po 2-3 minuty z każdej strony, do złotego koloru.
- Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym.
Komentarz dietetyka
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny