Flaczki z boczniaków
Opublikowano: 27.09.2022 r.
Boczniaki, marchewka, cebula i pietruszka to główni bohaterowie przepisu na flaczki z boczniaków. Wszystko podsmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy czosnek dla aromatu oraz koncentrat pomidorowy dla bogatego smaku. Taki miks warzyw i przypraw tworzy pyszne, roślinne danie, które zadowoli nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Składniki dla 4 porcji:
- Boczniaki - 400 g
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Koncentrat pomidorowy - 30 g (3 łyżki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Pietruszka - 200 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Boczniaki umyj i osusz na sitku.
- Pokrój grzyby w paski.
- Warzywa obierz ze skóry i pokrój w paski, czosnek przeciśnij przez praskę.
- Olej rozgrzej w garnku, dodaj pokrojone warzywa.
- Dopraw do smaku i zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu.
- Po 10 minutach dodaj pokrojone w paski boczniaki.
- Wlej wodę i dodaj koncentrat.
- Gotuj flaki przez 20 minut na niewielkim ogniu.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować tradycyjne flaki wołowe.
~ Oliwia Gawron, dietetyk