Flaczki wołowe
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Marchewka, cebula, antrykot wołowy i flaki to klucz do smakowitych flaczków wołowych. Dodaj do tego pomidory w puszce i solidną dawkę bulionu warzywnego, a całość zagra na talerzu wyśmienitym festiwalem aromatów. Ten przepis to esencja polskiego comfort foodu, doskonały na zimniejsze dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Marchewka - 250 g (2 średnie sztuki)
- Cebula - 300 g (2 średnie sztuki)
- Antrykot wołowy bez kości - 400 g
- Flaki - 200 g
- Olej rzepakowy - 100 ml (niepełne pół szklanki)
- Bulion warzywny - 2500 ml (10 szklanek)
- Ziemniaki późne - 400 g (4 średnie sztuki)
- Pomidory w puszce - 400 g (1 mała puszka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, imbir świeży, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Flaki oczyść i pokrój.
- Mięso pokrój w paski.
- Obierz marchew i pokrój w kostkę.
- Obierz ziemniaki i pokrój w słupki.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Do garnka wlej bulion, dodaj mięso wołowe, marchew, ziemniaki, liść laurowy, ziele angielskie, gotuj przez 20 minut.
- Dopraw solą, pieprzem, imbirem oraz majerankiem i papryką ostrą.
- Dodaj pomidory w puszce i gotuj 15 minut.
- Dodaj flaki i gotuj jeszcze 10 minut.
- Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem pieczywa żytniego.
Komentarz dietetyka
Flaczki wołowe to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Flaczki zawierają także dużą ilość składników mineralnych i witamin. Flaczki są zupą zawierającą małą ilość kalorii. Zupa doskonale sprawdzi się na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny