Flaczki sojowe

Opublikowano: 22.01.2025 r.
Kotlety sojowe, bulion warzywny, spora czerwona papryka, marchewka, seler korzeniowy i czosnek – to najważniejsze składniki flaczków sojowych. Wyjątkowa kombinacja tych produktów sprawia, że danie jest nie tylko pełne smaku, ale też zdrowe i sycące. Dodatek koncentratu pomidorowego nadaje potrawie głęboki, intensywny kolor oraz charakterystyczny aromat.
Składniki dla 5 porcji:
- Kotlety sojowe - 200 g
- Bulion warzywny - 2000 ml (8 szklanek)
- Marchewka - 150 g (1 średnia sztuka)
- Seler korzeniowy - 100 g
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Por - 50 g
- Koncentrat pomidorowy - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, imbir mielony, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, miska
Przepis krok po kroku
- Bulion warzywny podgrzej i gotuj w nim kotlety sojowe przez około 5 minut.
- Następnie kotlety wyciągnij z wywaru, pozostaw je do przestudzenia i pokrój w cienkie paski.
- Marchew i seler obierz, pokrój w paski.
- Por umyj, osusz i pokrój w plasterki.
- Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w paski.
- Czosnek obierz i pokrój w paski.
- Do bulionu dodaj wszystkie warzywa, szczyptę soli i pierzu, 2 łyżki majeranku, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, płaską łyżeczkę papryki ostrej oraz po pół łyżeczki gałki muszkatołowej, oraz imbiru mielonego.
- Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez około 20 minut (do miękkości warzyw).
- Następnie do zupy dodaj pokrojone kotlety sojowe oraz przecier pomidorowy.
- Składniki wymieszaj i zagotuj.
- Gotową zupę podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Flaczki sojowe to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Flaczki z kotletów sojowych doskonale sprawdzą się na diecie wegetariańskiej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny