Flaczki po zamojsku
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Flaki, marchewka, cebula, pietruszka i seler korzeniowy to kluczowe składniki flaczków po zamojsku. Ta klasyczna zupa jest aromatyczna, pełna warzyw i koncentratu pomidorowego, który nadaje jej głęboki smak. Idealna, żeby rozgrzać się w chłodniejsze dni i poczuć tradycyjną polską kuchnię w najlepszym wydaniu.
Składniki dla 4 porcji:
- Flaki - 1000 g
- Koncentrat pomidorowy - 25 g
- Marchewka - 90 g
- Cebula - 100 g
- Pietruszka - 80 g
- Seler korzeniowy - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka włóż umyte, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, seler i pietruszkę. Dodaj obraną cebulę. Zalej 2 l wody. Całość gotuj przez 15 minut.
- Do garnka włóż flaki, dodaj ziele i liść laurowy. Całość gotuj przez 50 minut, do zmięknięcia flaków.
- Zupę dopraw solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami.
- Dodaj koncentrat pomidorowy i zagotuj.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny