Flaczki drobiowe
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Udko kurczaka, skrzydełko indyka, marchewka, cebula, pietruszka i seler korzeniowy – to kluczowe składniki na smaczne flaczki drobiowe. To właśnie one nadają potrawie wyjątkowy smak i aromat. Przepis jest prosty, ale efekt końcowy na pewno zaskoczy Twoje kubki smakowe!
Składniki dla 4 porcji:
- Udko kurczaka bez skóry - 320 g
- Skrzydełko indyka - 200 g
- Marchewka - 90 g
- Cebula - 100 g
- Pietruszka - 80 g
- Seler korzeniowy - 80 g
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj umyte mięso i gotuj przez 30 minut.
- Marchew, pietruszkę i seler obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do wywaru. Wrzuć liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj całość przez 40 minut.
- Mięso odcedź i pokrój na mniejsze kawałki, dodaj do zupy.
- Warzywa wyłów i pokrój w kosteczkę, dodaj do wywaru.
- Gotową zupę dopraw do smaku.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny