Flaczki
Opublikowano: 28.03.2022 r.
Flaki, cebula, marchewka, seler korzeniowy i bulion warzywny – to kluczowe składniki potrzebne do przygotowania flaczków, które wciągną Cię swym bogatym smakiem i aromatem. Flaki to tradycyjna polska zupa, która dzięki odpowiedniemu połączeniu warzyw i bulionu warzywnego nabiera wyjątkowego, głębokiego smaku.
Składniki dla 6 porcji:
- Flaki - 500 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Marchewka - 180 g (3 sztuki)
- Seler korzeniowy - 200 g (2 sztuki)
- Bulion warzywny - 1000 ml
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Flaki włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości, a następnie odłóż na bok.
- Masło rozpuść w garnku, dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Delikatnie zeszklij i dodaj drobno pokrojone marchewki i seler.
- Całość zalej bulionem i delikatnie zagotuj.
- Dodaj wcześniej ugotowane flaki, całość podgrzewaj jeszcze przez 20 minut.
Komentarz dietetyka
Flaki możesz podawać z pieczywem.
~ Oliwia Gawron, dietetyk