Fit tarta z jabłkami
Opublikowano: 02.05.2022 r.
Mąka owsiana pełnoziarnista, jabłka i ksylitol to trio, które sprawia, że ta fit tarta z jabłkami to prawdziwy hit. Połączenie tych składników daje smakowite i zdrowe ciasto, idealne na każdą okazję. Dodatkowe prażone jabłka dodają wyjątkowego aromatu i słodyczy, mimo że ograniczamy cukier.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 300 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g
- Masło - 150 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jabłko - 300 g
- Jabłka prażone - 360 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, forma do tarty 25 cm, obciążniki do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i słodzik. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
- Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10 minut.
- Na podpieczony spód wyłóż prażone jabłka.
- Jabłko przekrój na pół i wydrąż środek. Pokrój je w cienkie plasterki. Plasterki wyłóż na wierzch ciasta.
- Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut w tej samej temperaturze.
Komentarz dietetyka
Ten deser ma obniżony indeks glikemiczny, jednak wciąż nie powinien pojawiać się w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny