Fit szarlotka
Opublikowano: 01.10.2021 r.
Mąka orkiszowa, jabłka i ksylitol to kluczowe składniki do stworzenia pysznej fit szarlotki. Ten przepis jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zjeść coś słodkiego, ale unikają białego cukru i tradycyjnych mąk. Delikatne jabłka w połączeniu ze zdrową mąką orkiszową i naturalnym słodzikiem, jakim jest ksylitol, tworzą idealną bazę do tej wersji klasycznego deseru.
Składniki dla 8 porcji:
- Mąka orkiszowa - 300 g
- Jajko - 4 szt.
- Jabłko - 600 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 150 g
- Daktyle suszone - 40 g
- Mleczko kokosowe - 100 ml
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser
Przepis krok po kroku
- Mleczko kokosowe zblenduj z daktylami.
- Ubij jajka z ksylitolem.
- Jabłka obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Ubite jajka wymieszaj z mąką oraz mleczkiem kokosowym.
- Do masy dodaj jabłka pokrojone w kostkę i cynamon, wymieszaj.
- Blaszkę keksową wyłóż papierem do pieczenia i wlej ciasto.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 50 minut.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
Komentarz dietetyka
Dietetyczne ciasto to dobra alternatywa dla osób dbających o linię lub na dietach redukcyjnych. Ciasto bez dodatku cukru sprawdzi się także u osób chorych na cukrzycę. Mąka pełnoziarnista jest dobrym źródłem błonnika.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny