Placuszki bananowe
Opublikowano: 26.03.2021 r.
Banan, mąka pszenna, mleko i jajko – to główne składniki, które tworzą nasze smakowite placuszki bananowe. Dzięki prostocie składników i łatwej metody przygotowania, są idealną opcją na szybkie, a zarazem zdrowe śniadanie. Możesz dodać maliny jako pyszny, owocowy dodatek, który urozmaici smak placuszków.
Składniki dla 1 porcji:
- Banan - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 łyżki)
- Mleko 1,5% - 30 ml (3 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 5 g (łyżeczka)
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 5 g
- Maliny - 50 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia mała, blender, duża miska
Przepis krok po kroku
- Banana obieramy i rozgniatamy widelcem.
- Do banana dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, jajka i mleko.
- Doprawiamy cynamonem.
- Całość blendujemy na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzewamy masło.
- Łyżką wylewmy niewielkie porcje ciasta na patelnię.
- Smażymy z dwóch stron do zarumienienia.
- Podajemy z malinami.