Fit pizza z patelni
Opublikowano: 21.03.2021 r.
Mąka orkiszowa, jajko, oliwa z oliwek, pomidory w puszce i ser mozzarella – to kluczowe składniki, które sprawiają, że ta fit pizza z patelni smakuje wybornie, a przy tym jest zdrowa i lekka. Idealna na szybki obiad lub kolację, kiedy masz ochotę na coś pysznego, ale dbasz o linię.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka orkiszowa - 150 g
- Jajko - 1 szt. (1 jajko rozmiar M)
- Oliwa z oliwek - 15 ml (3 łyżeczki)
- Proszek do pieczenia - 2 g (1/2 łyżeczki)
- Mleko 2% - 20 ml (2 łyżki)
- Pomidory w puszce - 400 g (Krojone, bez skórki)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki czosnku)
- Ser Mozzarella - 125 g (Pół opakowania)
- Papryka czerwona - 115 g (Pół dużej papryki czerwonej pozbawionej ogonka i gniazda nasiennego)
- Pieczarki - 20 g (1 pieczarka)
- Szynka konserwowa - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia mała, tarka
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i dorzuć do niej starty na tarce czosnek. Po chwili dodaj krojone pomidory z puszki, łyżeczkę soli, nieco świeżo mielonego pieprzu i 1 łyżkę oregano. Gotuj sos przez ok. 10-15 min.
- Ser zetrzyj na tarce. Pieczarkę pokrój w plasterki. Szynkę konserwą pokój w słupki. Z papryki odetnij ogonek i pozbądź się gniazda nasiennego, a następnie pokrój ją w paski.
- Do miski dodaj mąkę, jajko, proszek do pieczenia, łyżeczkę oregano, szczyptę soli, mleko i 80 ml wody. Całość wymieszaj. Gdy składniki wstępnie się połączą, możesz ugnieść ciasto ręcznie. Gotowy spód pizzy rozwałkuj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i dołóż placek. Smaż pizzę na dużej mocy. Po 2-3 min ciasto powinno być wstępnie upieczone. Wyłącz kuchenkę i odwróć placek.
- Pizzę posmaruj sosem (resztę zostaw na później), a potem posyp ją połową startego sera. Ułóż pieczarki, paprykę i szynkę, a potem dodaj resztę sera. Górę możesz posypać ulubionymi ziołami (m.in. bazylią, kolendrą, oregano).
- Włącz kuchenkę i ustaw na niską moc. Smaż pizzę pod przykryciem ok. 8-10 min.