Fit leczo
![fit leczo Garnkowe fit leczo z warzywami](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/73/7367/main-l_l.webp)
Opublikowano: 01.05.2022 r.
Cukinia, czerwona papryka, aromatyczne pieczarki i soczyste pomidory – to najważniejsze składniki fit lecza, które zachwyci Cię swoim smakiem i prostotą wykonania. Wszystko duszone na oliwie z oliwek, z dodatkiem szynki z piersi kurczaka dla odrobiny białka. Jest lekko, zdrowo i pełne warzyw!
Składniki dla 8 porcji:
- Cebula - 200 g
- Cukinia - 600 g
- Papryka czerwona - 480 g
- Pieczarki - 250 g
- Szynka z piersi kurczaka - 250 g
- Papryka żółta - 240 g
- Pomidor - 850 g
- Koncentrat pomidorowy - 50 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra, mielony czosnek, koper
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć do niego obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż przez chwilę, tak by cebula lekko się zarumieniła.
- Wędlinę pokrój w kostkę i dodaj do garnka z cebulą.
- Papryki umyj i pokrój w małą kostkę. Dodaj do pozostałych składników i smaż przez 5 minut.
- Cukinię dokładnie umyj i pokrój w dość sporą kostkę. Dodaj do garnka i dopraw solą, pieprzem, czosnkiem, ostrą papryką i koprem. Porządnie zamieszaj i zalej szklanką wody.
- Dodaj posiekane w plasterki pieczarki i zamieszaj.
- Pomidory sparz porządnie i obierz ze skóry. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do garnka z resztą składników. Dodaj także koncentrat pomidorowy i porządnie przemieszaj
- Przykryj garnek i gotuj całość na małym ogniu przez około 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny