Fit ciasto z rabarbarem
Opublikowano: 17.01.2022 r.
Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa, jajka, erytrytol, olej rzepakowy i soczysty rabarbar to główne składniki tego fit ciasta. Idealne dla tych, którzy chcą zjeść coś słodkiego i zdrowego jednocześnie. Dzięki pełnoziarnistej mące i brakowi glutenu możesz cieszyć się pysznym smakiem bez poczucia winy!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 200 g
- Jajko - 3 szt.
- Erytrytol - 100 g
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Rabarbar - 300 g
- Proszek do pieczenia - 5 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i połącz je ze słodzikiem. Ubij je razem na puszystą pianę.
- Do jajek dodaj olej, cały czas ubijając.
- Do miski z ciastem przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj składniki razem.
- Rabarbar umyj, wytnij zgrubiałe części i pokrój na mniejsze kawałki.
- Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż kawałki rabarbaru.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny