Fit ciasto z jagodami

Opublikowano: 15.02.2022 r.
Herbatniki bez cukru, olej kokosowy, chudy twaróg i serek ricotta robią bazę dla tego lekkiego i zdrowego ciasta. Do tego dochodzą słodziutkie jagody i ksylitol zamiast klasycznego cukru. Śmietanka 36% dodaje kremowej konsystencji, dzięki której deser się rozpływa w ustach.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 180 g ((bez dodatku cukru))
- Olej kokosowy - 80 ml
- Ser twarogowy chudy - 300 g
- Serek ricotta - 300 g
- Jagody - 200 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 200 g
- Śmietanka kremowa 36% - 250 ml
- Przyprawy - aromat waniliowy, śmietan-fix
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- W małym rondelku roztop olej.
- Herbatniki pokrusz bardzo drobno i połącz z olejem.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej herbatniki, całość odstaw do lodówki.
- Jagody zblenduj na gładki mus.
- W dużej misce utrzyj ser z połową ilości ksylitolu. Powoli dodawaj do niego jagody, mieszaj całość aż do połączenia się składników
- W misce ubij śmietankę wraz z ksylitolem, ekstraktem waniliowym i śmietan-fixem. Powoli dodawaj do niej ricottę.
- Na herbatniki wyłóż warstwę śmietanową, a na nią delikatnie jagodową, wygładzając wierzch łyżką.
- Ciasto odstaw do lodówki na 4 godziny.
Komentarz dietetyka
To zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych słodkości, dlatego może się pojawiać w diecie częściej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny