Fit ciasto marchewkowe
Opublikowano: 01.04.2021 r.
Marchewka, płatki owsiane, jajka, miód i orzechy włoskie to kluczowe składniki fit ciasta marchewkowego, które sprawiają, że jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe. To ciasto to doskonała opcja na słodką przekąskę pełną wartości odżywczych, której dostarczą samki marchewki, chrupkość orzechów i naturalna słodycz miodu.
Składniki dla 6 porcji:
- Marchewka - 350 g
- Płatki owsiane - 150 g
- Jajko - 4 szt.
- Miód - 30 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Orzechy włoskie - 80 g
- Suszona żurawina - 70 g
- Przyprawy - sól, cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blender, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Płatki owsiane zmiksuj przy użyciu blendera na mąkę.
- Orzechy i żurawinę zblenduj na mniejsze kawałki.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli za pomocą miksera. Dodaj żółtka i dalej miksuj.
- Do gotowej masy białkowej dodaj startą marchewkę i wymieszaj. Dolej odrobinę oliwy i miodu, dokładnie i powoli wymieszaj masę.
- Do masy przesiej na sitku mąkę owsianą, dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia, łyżeczkę cynamonu i dokładnie wymieszaj.
- Do gotowej masy cofaj orzechy i żurawinę, dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem. Wstaw ją do nagrzanego piekarnika i piecz około 60 minut.
- Upieczone ciasto odstaw na 30 minut do wystudzenia, wyjmij je z blaszki i podziel na 6 równych części.