Fit ciasto czekoladowe

Opublikowano: 02.12.2021 r.
Mąka gryczana, kakao, jajka, cukier brzozowy i gorzka czekolada to podstawowe składniki pysznego, fit ciasta czekoladowego. Dzięki nim wypiek jest nie tylko zdrowy, ale też ma doskonały smak. Mąka gryczana i ksylitol obniżają kaloryczność, a gorzka czekolada dodaje głębi smaku, sprawiając, że ciasto jest idealne dla miłośników słodkości, którzy dbają o linię.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka gryczana - 500 g (2 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyżki)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 125 g (1/2 szklanki)
- Czekolada gorzka - 100 g (1 tabliczka)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski i utrzyj z cukrem.
- W rondelku rozpuść masło i czekoladę.
- Zostaw do ostygnięcia.
- Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj utarte z cukrem jajka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Przelej ciasto na blachę i upiecz w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Zamiast ksylitolu możesz użyć innego niskokalorycznego zamiennika cukru.
~ Oliwia Gawron, dietetyk