Fit brownie z fasoli
Opublikowano: 02.07.2021 r.
Fasola konserwowa, banan, kakao i czekolada bez cukru - to tylko niektóre kluczowe składniki fit brownie z fasoli. Dzięki nim ciasto jest zdrowe, pyszne i pełne czekoladowego smaku, mimo że nie zawiera cukru ani mąki. Idealny sposób na słodką chwilę bez wyrzutów sumienia!
Składniki dla 6 porcji:
- Fasola konserwowa - 240 g
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Jajko - 2 szt.
- Banan - 120 g (1 sztuka)
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (2 łyzki)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Erytrytol - 100 g
- Wiśnie - 100 g
- Czekolada mleczna - 100 g (bez dodatku cukru)
- Przyprawy - cynamon, przyprawa do piernika
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blender, papier do pieczenia, miska, blaszka keksowa 9x22 cm
Przepis krok po kroku
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż formę papierem do pieczenia.
- Na sicie umieść fasolę i bardzo dokładnie ją opłucz.
- Zblenduj wszystkie składniki z wyjątkiem wiśni i czekolady. Dodaj też łyżkę przyprawy do piernika i szczyptę cynamonu. Blendowanie powinno zająć kilka minut, masa ma być gładka bez grudek.
- Posiekaj czekoladę nożem na 0,5 cm kwadraciki (nie za duże, nie za małe) i dodaj do masy, delikatnie wymieszaj.
- Wlej całą masę do foremki. Powciskaj po wierzchu wiśnie.
- Piecz ciasto około 45 minut.
Komentarz dietetyka
Bardzo zdrowy przepis, który nie zawiera cukru i glutenu. Ma niski indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości