Filety z kurczaka z pieczarkami i serem

Opublikowano: 20.02.2025 r.
Soczyste mięso zapiekane pod warstwą aromatycznych pieczarek i roztopionego sera smakuje obłędnie i zachwyci całą rodzinę. To danie świetnie komponuje się z ziemniakami, ryżem lub lekką sałatką. Sprawdź przepis i przygotuj pyszny posiłek w kilka chwil!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Pieczarki - 400 g
- Cebula - 100 g
- Ser gouda - 200 g
- Masło klarowane - 25 g
- Majonez - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, oregano
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół, na cieńsze plastry.
- Każdy kawałek piersi natrzyj solą, słodką papryką, oregano i pieprzem.
- Pieczarki ubierz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj, aż zrobi się miękka.
- Następnie dodaj pieczarki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż odparują.
- Ser zetrzyj na tarce.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż filety z kurczaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C piecz przez 10 minut.
- Wyciągnij filety z piekarnika i posmaruj majonezem. Ułóż na nim pieczarki i posyp startym serem.
- Piecz przez kolejne 30 minut.
- Upieczone filety podawaj zaraz po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Pieczarki to świetne źródło witamin.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk