Filet z sandacza

Opublikowano: 06.09.2021 r.
Sandacz, cytryna, natka pietruszki i tymianek – to zestawowi główni bohaterowie tego przepisu. Smażony filet z sandacza z dodatkiem aromatycznego masła, czosnku oraz świeżych ziół to połączenie prostoty i wykwintności. Kwaskowatość cytryny równoważy delikatność ryby, a zioła i masło podbijają jej smak.
Składniki dla 4 porcji:
- Sandacz filet - 600 g
- Cytryna - 90 g (1 szt)
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Tymianek świeży - 35 g (1 mały pęczek)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka
Przepis krok po kroku
- Rybę opłucz i przypraw solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny.
- Masło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną połową natki pietruszki. Masłem natrzyj rybę i odstaw ją na 30 minut do lodówki.
- Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym. Cytrynę pokrój na plasterki i ułóż ją na rybie. Tymianek i natkę pietruszki wyłóż na mięso ryby.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa propozycja posiłku ze względu na udział zdrowych kwasów tłuszczowych i selenu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny