Filet z kurczaka ze szpinakiem
Opublikowano: 07.03.2022 r.
Piersi kurczaka, szpinak, śmietanka kremowa i ser Mozzarella - to główne składniki w przepisie na pyszny filet z kurczaka ze szpinakiem. Wystarczy kilka prostych kroków, aby przyrządzić danie, które zachwyci swoim smakiem i prostotą wykonania. Idealne na szybki obiad lub kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Śmietanka kremowa 30% - 90 g (1/2 opakowania)
- Szpinak - 250 g (1 szklanka)
- Ser Mozzarella - 180 g (1 kula)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Mięso z piersi z kurczaka dokładnie umyj i oczyść.
- Przekrój mięso na cienkie filety, natrzyj olejem i dopraw do smaku.
- Olej rozgrzej na patelni, zeszklij krótko cebulę i czosnek.
- Dodaj szpinak i mieszaj, następnie dodaj śmietankę.
- Delikatnie podgrzewaj do połączenia się składników.
- Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym, ułóż szpinak i plastry mozzarelli.
- Całość zapiecz w piecu do momentu rozpuszczenia się sera.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować różne rodzaje mięs. Jeśli zależy Ci na chudych gatunkach postaw na mięso z piersi indyka.
~ Oliwia Gawron, dietetyk