Filet z kurczaka z warzywami
Opublikowano: 07.03.2022 r.
Piersi kurczaka, soczysta marchewka i kolorowe papryki – czerwona i zielona – to kluczowe składniki tego przepisu na pyszny filet z kurczaka z warzywami. Dodaj cebulę, czosnek oraz seler i wszystko podsmaż na oleju rzepakowym. Efekt? Szybki i zdrowy obiad pełen smaków i aromatów.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Marchewka - 120 g (2 sztuki)
- Papryka czerwona - 100 g (1 sztuka)
- Papryka zielona - 100 g (1 sztuka)
- Seler korzeniowy - 100 g (1 sztuka)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka dokładnie umyj i oczyść, pokrój w kostkę.
- Olej rozgrzej na patelni, wrzuć drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso i delikatnie obsmażaj, następnie dopraw do smaku.
- Papryki i marchew pokrój w słupki, seler zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię.
- Danie duś pod przykryciem tak, aby powstał delikatny sos.
- Potrawę podawaj z ryżem.
Komentarz dietetyka
Danie możesz przygotować w prosty sposób w wersji bezmięsnej, wystarczy, że pominiesz dodatek mięsa.
~ Oliwia Gawron, dietetyk