Filet z kurczaka z piekarnika
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Oliwa z oliwek, sok z cytryny i musztarda – to właśnie te składniki sprawią, że Twój filet z kurczaka z piekarnika będzie nie tylko soczysty, ale też pełen smaku. W połączeniu z dobrze przyprawionymi piersiami kurczaka bez skóry, masz prosty i pyszny pomysł na obiad.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Oliwa z oliwek - 75 ml
- Sok z cytryny - 10 ml
- Musztarda - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, szczypiorek, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce zmieszaj oliwę, sok z cytryny i musztardę. Dodaj posiekany szczypiorek i przyprawy.
- Filety włóż do marynaty i odstaw na 30 minut.
- Mięso ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny