Filet z kurczaka z mozzarellą

Opublikowano: 16.02.2022 r.
Piersi z kurczaka bez skóry, soczysta mozzarella i dojrzałe pomidory - to główne składniki tego pysznego dania. Dodaj do tego odrobinę oliwy z oliwek, a efekt zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. To prosty przepis, który z powodzeniem przygotujesz w domowym zaciszu.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Ser Mozzarella - 125 g
- Pomidor - 180 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia, mielony czosnek
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska
Przepis krok po kroku
- Piersi z kurczaka podziel na mniejsze porcje.
- Każdy kawałek mięsa natrzyj solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
- Pomidory i mozzarellę pokrój w plastry.
- Pomidory i bazylię ułóż na kurczaku. Przykryj je mozzarellą.
- Naczynie żaroodporne polej oliwą i ułóż w nim mięso.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny