Filet z kurczaka w zalewie octowej

Opublikowano: 20.05.2025 r.
Mięso z piersi indyka, ocet spirytusowy, cebula, i cukier to kluczowe składniki tego pysznego fileta z kurczaka w zalewie octowej. Chociaż przepis zawiera inne składniki, te cztery naprawdę robią robotę, nadając potrawie wyjątkowy smak i aromat. Przygotowanie takiego fileta jest proste, a efekt końcowy zadowoli nawet wybrednych smakoszy.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 400 g (2 sztuki)
- Jajko - 2 szt.
- Bułka tarta - 125 g (1/2 szklanki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Ocet spirytusowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Cukier - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - ziele angielskie, liść laurowy
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia mała, słoiki
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie umyj, oczyść i pokrój w paski.
- Mięso dopraw do smaku i zamocz w roztrzepanym jajku.
- Obtocz mięso w bułce tartej i usmaż na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.
- Litr wody wlej do garnka i zagotuj, dodaj przyprawy.
- Dodaj ocet i cukier, gotuj do rozpuszczenia.
- Usmażone filety z kurczaka przełóż do słoika i zalej zalewą octową.
- Odstaw mięso na około jedną dobę.
Komentarz dietetyka
Zamiast ryby w occie przygotuj kurczaka według mojego przepisu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk