Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym
Opublikowano: 16.02.2022 r.
Piersi kurczaka, pieczarki i cebula to podstawowe składniki, które tworzą pyszny filet z kurczaka w sosie pieczarkowym. Doprawione delikatnym bulionem drobiowym i aksamitną śmietanką kremową, te składniki idealnie się komponują, tworząc aromatyczne danie, które zadowoli każde podniebienie. To prosty i smaczny sposób na wyjątkowy posiłek.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Pieczarki - 200 g
- Cebula - 100 g
- Bulion drobiowy - 500 g
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Kurczaka podziel na mniejsze plastry i natrzyj solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę.
- Dodaj powoli plastry mięsa na patelnie. Podsmaż je przez 3 - 4 minuty.
- Mięso zalej bulionem i dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Całość duś przez 20 minut.
- Do sosu wlej delikatnie śmietankę i wymieszaj. Doprowadź do zagotowania.
- Dopraw gałką i posiekaną natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny