Filet z kurczaka w cieście naleśnikowym

Opublikowano: 28.03.2022 r.
Kurczak, mąka pszenna, jajka i olej rzepakowy - to kluczowe składniki niezwykłego fileta z kurczaka w cieście naleśnikowym. Pomyśl o chrupiącej, złocistej panierce, która otula soczyste kawałki kurczaka, a wszystko to przygotowane z prostych, dostępnych w każdej kuchni produktów. To idealne połączenie smaków i tekstur!
Składniki dla 30 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g (3 sztuki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę pszenną wsyp do miski, wbij jajka i wlej odrobinę wody. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą rózgi.
- Ciasto dopraw do smaku przyprawami.
- Mięso umyj, osusz i pokrój na niewielkie kawałki.
- Każdy kawałek mięsa obtocz w cieście naleśnikowym.
- Usmaż domowe nuggetsy na mocno rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym.
Komentarz dietetyka
Postaw na domowe fast foody niż te kupne, napewno będą się one charakteryzowały niższą zawartością tłuszczu, a dzięki samodzielnemu przygotowaniu będziesz mieć pewność, co znajduje się w środku.
~ Oliwia Gawron, dietetyk