Filet z kurczaka w cieście francuskim
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Piersi kurczaka, ciasto francuskie, pesto zielone, boczek wędzony i jajko to główne składniki, które znajdziesz w tym przepisie na filet z kurczaka w cieście francuskim. Kawałki soczystego kurczaka obtoczone aromatycznym pesto, owijane w cienkie plasterki boczku i pieczone w delikatnym, chrupiącym cieście francuskim, tworzą smakowitą kompozycję, której trudno się oprzeć.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 800 g (2 małe sztuki)
- Ciasto francuskie - 400 g
- Pesto zielone - 300 g
- Boczek wędzony bez kości - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka podziel na porcje, dopraw solą i pieprzem.
- Piersi posmaruj pesto i owiń boczkiem.
- Rozwiń płat ciasta francuskiego i podziel na prostokątne kawałki.
- Na kawałku ciasta francuskiego połóż pierś i owiń ją ciastem.
- Roztrzep jajko z wodą i posmaruj wierzch ciasta.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
Komentarz dietetyka
Filet z kurczaka w cieście francuskim to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Filet jest nisko kaloryczny i zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Potrawa zawiera także węglowodany proste.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny