Filet z kurczaka po parysku
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Piersi kurczaka, mąka pszenna i jajka to kluczowe składniki fileta z kurczaka po parysku. Delikatne mięso kurczaka, obtoczone w mące i jajku, a następnie lekko smażone na oleju rzepakowym, tworzy przepyszne danie z chrupiącą skórką. Idealne na szybki, domowy obiad lub bardziej elegancką kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g (3 sztuki)
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Olej rzepakowy - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Mięso dokładnie umyj i rozetnij tak, aby powstały płaskie filety.
- Mięso delikatnie rozbij, posyp solą i pieprzem.
- Kotlety obtocz w mące, a następnie we wcześniej roztrzepanym jajku.
- Usmaż mięso na patelni z mocno rozgrzanym olejem.
Komentarz dietetyka
Kotlety po parysku możesz przygotować też z piersi z indyka. Oba te rodzaje mięs należą do chudych gatunków.
~ Oliwia Gawron, dietetyk