Filet z kurczaka
Opublikowano: 24.03.2022 r.
Piersi kurczaka bez skóry, jogurt naturalny i świeży koperek – to trio, które robi różnicę w tym przepisie na filet z kurczaka. Mięciutkie piersi kurczaka, zamarynowane w jogurcie i aromatycznym koperku, nabierają wyjątkowego smaku i soczystości. Idealne danie na szybki, ale smaczny obiad.
Składniki dla 5 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 800 g
- Jogurt naturalny 2% - 400 g
- Koperek ogrodowy świeży - 30 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, czosnek
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Pierś z kurczaka dopraw solą i pieprzem.
- W misce umieść jogurt naturalny.
- Do jogurtu dodaj sok wyciśnięty z cytryny, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól, pieprz i paprykę wędzoną, wymieszaj.
- W marynacie umieść piersi w kurczaka i pozostaw na 60 minut.
- Piersi wyjmij z marynaty i umieść na blasze.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Pierś podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
Komentarz dietetyka
Filet z kurczaka to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Filet z kurczaka zawiera także niezbędne składniki mineralne i witaminy. Pierś kurczaka jest niskokaloryczna i świetnie sprawdza się w diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny