Filet z kaczki
Opublikowano: 16.08.2022 r.
Piersi z kaczki ze skórą, miód i czosnek to główne gwiazdy tego przepisu na filet z kaczki. Kaczka jest soczysta, jej skórka chrupiąca, a dzięki miodowi zyskuje niepowtarzalny, lekko słodki smak. Czosnek dodaje całości aromatu, który idealnie współgra z pozostałymi składnikami.
Składniki dla 3 porcji:
- Piersi z kaczki ze skórą - 600 g
- Miód - 50 g (3 łyżki stołowe)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sos sojowy, ocet winny
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, miska, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Filet z kaczki opłucz, osusz ręcznikiem papierowym i warstwę skóry natnij nożem w kratkę.
- W misce wymieszaj miód, trzy łyżki octu, trzy łyżki sosu sojowego oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Do miski włóż filety z kaczki, dokładnie wymieszaj mięso w marynacie i pozostaw na kilka godzin w lodówce.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kaczkę stroną ze skórą przez około 8 minut.
- Mięso z drugiej strony obsmaż przez 5 minut.
- Filety z kaczki przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej pozostałą marynatę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut.
- Gotową kaczkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Filet z kaczki to doskonała propozycja na smaczny dodatek obiadowy. Filet z kaczki świetnie smakuje z dodatkiem sosu żurawinowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny