Filet z indyka z warzywami
Opublikowano: 15.09.2021 r.
Mięso z piersi indyka, cukinia, marchewka, brokuły, śmietana 12%, cebula i masło klarowane – ten zestaw składników tworzy wyjątkowo smaczną i zdrową potrawę. Filet z indyka z warzywami to idealne rozwiązanie na sycący obiad, który przy okazji dostarczy mnóstwo wartości odżywczych.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 400 g
- Cukinia - 200 g (1 mała sztuka)
- Marchewka - 200 g (2 małe sztuki)
- Brokuły - 200 g (pół małej sztuki)
- Śmietana 12% - 200 g
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Masło klarowane - 40 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w pióra. Zeszklij na maśle.
- Pierś indyka dopraw solą i pieprzem. Cebulę przesuń na bok patelni i obsmaż filet aż się zarumieni.
- Pokrój cukinię w dużą kostkę. Podziel w mniejsze części brokuł. Marchew obierz i pokrój w plastry. Dopraw warzywa solą.
- Warzywa dodaj na patelnie, ułóż je dookoła indyka, dodaj ziele angielskie. Wlej 50-70 mililitrów wody i duś pod przykryciem przez 25-30 minut.
- Na koniec dodaj śmietanę i wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Filet z piersi indyka z warzywami to danie, które jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Filet z indyka zawiera wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Indyk jest mięsem z małą zawartością tłuszczu dlatego świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny