Filet z indyka w sosie pieczarkowym
Opublikowano: 22.09.2021 r.
Mięso z piersi indyka, pieczarki i śmietanka kremowa 30% - to główne składniki tego pysznego dania. Wyobraźcie sobie delikatne kawałki indyka zanurzone w aksamitnym sosie pieczarkowym, podkreślone nutą świeżej natki pietruszki i karmelizowanej cebuli. To prosty przepis na smaczny i sycący obiad, idealny na rodzinne spotkanie.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 400 g
- Pieczarki - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (pół szklanki)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 125 ml (pół szklanki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Natka pietruszki - 45 g (1 pęczek)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, miska
Przepis krok po kroku
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną drobno cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w paseczki filety z indyka. Całość smaż 7 minut.
- Po tym czasie na patelnię wrzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Całość smaż przez 5 minut.
- W miseczce zmieszaj jogurt, śmietankę, 1/4 ciepłej wody, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie i posiekaną natkę pietruszki. Rozmieszany płyn wlej na patelnię.
- Mięso duś przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowe danie, które dostarcza sporo białka, a także witamin.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny