Filet z indyka w sosie koperkowym
Opublikowano: 21.09.2021 r.
Mięso z piersi indyka bez skóry, śmietanka kremowa, jogurt grecki i świeży koperek — to główne składniki, które sprawiają, że filet z indyka w sosie koperkowym jest pyszny i aromatyczny. Dodaj do tego odrobinę oliwy z oliwek oraz mąkę ziemniaczaną, by uzyskać idealną konsystencję.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 400 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Śmietanka kremowa 30% - 125 g (pół szklanki)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 125 ml (pół szklanki)
- Koperek - 45 g (1 pęczek)
- Mąka ziemniaczana - 20 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojonego na mniejsze kawałki indyka.
- Do miski dodaj śmietankę jogurt, posiekany drobno koperek i mąkę. Do całości dodaj 1/4 szklanki ciepłej wody i dokładnie zamieszaj. Gotowy sos wlej do indyka.
- Całe danie duś 20 minut do miękkości mięsa. Dodaj sól, pieprz i mielony czosnek.
Komentarz dietetyka
To niezwykle zdrowe danie pełne białka, dobrze jest połączyć z ziemniakami z wody lub kaszą i surówką, by stworzyć zbilansowane danie.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny