Filet z indyka faszerowany

Opublikowano: 11.05.2025 r.
Mięso z piersi indyka, polędwica z indyka i świeży koperek to główne składniki, które czynią ten filet z indyka faszerowany wyjątkowym daniem. Dodatek masła sprawia, że mięso staje się soczyste i delikatne, a bułka tarta dodaje chrupkości. Pietruszka z kolei dba o świeży, aromatyczny akcent.
Składniki dla 6 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 1200 g
- Polędwica z indyka - 200 g
- Masło - 20 g
- Bułka tarta - 20 g
- Koperek - 20 g
- Pietruszka - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, rękaw do pieczenia, nić bawełniana
Przepis krok po kroku
- Pierś z indyka umyj i osusz. Ułóż na desce, ostrym nożem rozetnij ją tak, a by powstał, jak największy, równy płat mięsa. Zacznij rozcinać od środka piersi, z grubszej strony, nie przecinaj do końca.
- Przykryj folią, od strony wewnętrznej piersi. Rozbij tłuczkiem do mięsa na równy i możliwie cienki płat mięsa. Rozbij tylko wewnętrzną część.
- Rozbite mięso, skrop łyżeczką soku z cytryny, następnie natrzyj z każdej strony: przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprósz łyżeczką soli, pieprzu oraz łyżeczką papryki słodkiej. Mięso przykryj i schłodź w lodówce przez ok.1 h lub więcej, jeśli masz czas.
- Polędwiczkę z indyka pokrój w kostkę, koperek i pietruszkę poszatkuj, masło pokrój na kostki. Całość zblenduj. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj bułkę tartą. Wymieszaj.
- Na rozłożony płat mięsa wyłóż gotowy farsz. Mięso zwiń w roladę, ale nie za ciasno. Lekko przygnieć, aby wyrównać farsz w środku. Pierś obwiąż sznurkiem kuchennym.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Mięso powinno się lekko zrumienić.
- Roladę włóż do rękawa do pieczenia, dodaj masło oraz tłuszcz z patelni, na którym smażyło się mięso. Zamknij rękaw, zrób kilka niewielkich otworków.
- Pierś piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok.60 minut.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny