Filet z indyka
Opublikowano: 27.05.2021 r.
Mięso z piersi indyka bez skóry, marchewka, papryka czerwona, brokuły i oliwa z oliwek - to klucz do pysznego i zdrowego dania. Filet z indyka z warzywami to łatwy i szybki przepis, który dostarczy Ci nie tylko mnóstwo smaku, ale także potrzebnych wartości odżywczych. Idealny wybór na lekki obiad lub kolację!
Składniki dla 1 porcji:
- Mięso z piersi indyka bez skóry - 100 g (1 filet)
- Marchewka - 45 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 120 g (1/2 sztuki)
- Brokuły - 150 g (3 duże różyczki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do mięsa
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska
Przepis krok po kroku
- Filety indyka obtocz w oliwie i przyprawach.
- Warzywa pokrój na mniejsze cząstki, skrop oliwą.
- W naczyniu żaroopornym umieść mięso i warzywa.
- Podlej odrobiną wody (3-4 łyżki), przykryj folią aluminiową i piecz ok. 40 min w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Posiłek ma niski indeks glikemiczny, wysoką wartość odżywczą oraz indeks sytości. Nadaje się dla każdego, również dla dzieci, osób odchudzających się, z cukrzycą, insulinoopornością, czy chorobami krążenia.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk