Filet po parysku
Opublikowano: 22.03.2023 r.
Kurczak, jajka i mąka – to kluczowe składniki, dzięki którym filet po parysku nabiera wyjątkowego smaku i chrupkości. Delikatne piersi kurczaka otulone w jajeczno-mącznym cieście i usmażone na złoto na oleju rzepakowym sprawią, że nie oprzesz się temu soczystemu daniu. Prosto, pysznie i domowo!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 500 g
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 40 g (4 płaskie łyżki stołowe)
- Olej rzepakowy - 50 ml (5 łyżek stołowych)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Mięso podziel na kotlety, lekko je rozbij i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Do jednego talerza wybij jajka i wymieszaj je przy pomocy widelca z dodatkiem soli obraz pieprzu. Do drugiego talerza wsyp mąkę.
- Filety zanurz w mące, jajku i ponownie w mące.
- Kotlety smaż na rozgrzanym oleju przez około 5 minut z każdej strony.
- Gotowe kotlety po parysku podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Filet po parysku to doskonała propozycja na smaczny obiad. Smażone mięso warto ograniczyć na diecie lekkostrawnej, ponieważ jest ciężkostrawne.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny