Fettuccine alfredo
Opublikowano: 15.12.2022 r.
Masło, ser parmezan i makaron fettuccine – oto kluczowe trio, które sprawia, że Fettuccine alfredo to prawdziwy hit. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć danie, które zachwyca swoją kremową konsystencją i bogatym, serowym smakiem. Prosto i pysznie, idealne na każdą okazję!
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron fettucine - 250 g (1 opakowanie)
- Masło - 125 g
- Ser parmezan - 125 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, garnek
Przepis krok po kroku
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź.
- Masło rozpuść na patelni i dodaj 4 łyżki wody z gotowania makaronu.
- Jak maso się rozpuści, dodaj ugotowany makaron, starty parmezan i całość wymieszaj.
- Dodaj jeszcze kilka łyżek wody z gotowania makaronu, dopraw solą i pieprzem.
Komentarz dietetyka
Danie jest bardzo kaloryczne z dużą ilością tłuszczu.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk