Fettuccine
Opublikowano: 07.04.2022 r.
Makaron fettuccine, kremowa śmietanka, masło i parmezan - to zestaw, który przeniesie Cię do samego serca włoskiej kuchni. Idealne połączenie delikatnego makaronu z gęstym, aromatycznym sosem na bazie śmietanki, wzmocnione wyrazistym smakiem parmezanu. Przygotowanie tego klasycznego dania to czysta przyjemność, a efekt? Mistrzostwo świata!
Składniki dla 5 porcji:
- Makaron fettucine - 600 g
- Śmietanka kremowa 30% - 700 g (3 niepełne szklanki)
- Masło - 300 g (1,5 szklanki)
- Ser parmezan - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek, czosnek, rozmaryn
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Rozpuść masło na rozgrzanej patelni.
- Dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż.
- Wlej na patelnię śmietanę kremówkę i gotuj chwilę, aż sos odparuje.
- Dodaj parmezan, sól, pieprz oraz posiekany szczypior i rozmaryn, wymieszaj.
- Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli i makaron.
- Gotuj przez 4 minuty.
- Odcedź makaron i dodaj do niego sos.
- Wymieszaj i przełóż do głębokich talerzy.
Komentarz dietetyka
Fettucine to domowy makaron zawierający dużą ilość kalorii. Tego typu potraw nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej oraz z podwyższonym stężeniem cholesterolu. Makaron zawiera dużą ilość węglowodanów prostych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny