Feijoada
![feijoada Tradycyjne brazylijskie danie feijoada](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/22/2278/main-l_l.webp)
Opublikowano: 07.08.2021 r.
Żeberka wołowe, ogon wieprzowy, kiełbasa domowa i boczek wieprzowy bez kości to kluczowe składniki tradycyjnej brazylijskiej Feijoady. Te różnorodne mięsa z czarną fasolą z puszki tworzą syte danie, które jest esencją domowego komfortu i smaku Ameryki Południowej. Dla fanów mięsnych, pełnych aromatów potraw – to prawdziwa uczta!
Składniki dla 5 porcji:
- Żeberka wołowe - 500 g
- Ogon wieprzowy - 200 g
- Kiełbasa domowa - 300 g
- Boczek wieprzowy bez kości - 150 g
- Papryka zielona - 240 g (1 sztuka)
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Papryka zielona - 240 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 50 ml
- Czarna fasola z puszki - 300 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryczka chilli świeża, kolendra świeża
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- garnek, blender, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Mięso pokrój w mniejsze części. Papryki, cebule i przyprawy dodaj do naczynia blendera, wlej 2-3 łyżki oliwy i zblenduj na gładki mus.
- Pokrojone mięso obtocz w paście warzywnej i wrzuć do dużego garnka z oliwą rozgrzaną na dnie.
- Podsmażaj mięso kilka minut, co jakiś czas mieszając. Dodaj kolendrę i całość zalej gorącą wodą, aż przykryje wszystkie składniki w garnku. Gotuj ok. 40 minut.
- Dodaj czerwoną fasolę, wymieszaj i gotuj kolejne 30-40 minut.
- Podawaj z ryżem.
Komentarz dietetyka
Feijoada jest bardzo ciężkostrawna, dlatego w dużych ilościach, może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk