Faworki Thermomix
Opublikowano: 18.02.2022 r.
Mąka pszenna, żółtka i śmietana 18% to najważniejsze składniki pysznych faworków z Thermomixa. Te chrupiące smakołyki uwielbiają towarzystwo spirytusu, który sprawia, że stają się wyjątkowo kruche. Całość dopełnia odrobina masła, która dodaje im maślanego aromatu. Olej rzepakowy to sekretny składnik do smażenia, dzięki któremu faworki mają złocisty kolor i są idealnie chrupiące.
Składniki dla 30 porcji:
- Olej rzepakowy - 500 ml
- Śmietana 18% - 100 g (kwaśna)
- Spirytus - 25 ml
- Masło - 20 g
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- garnek, stolnica, wałek, thermomix
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść mąkę, żółtka, masło, spirytus, śmietanę i szczyptę soli.
- Wyrabiaj przez 1 minutę 30 sekund / Interwał.
- Gotowe ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 1-2 mm.
- Pokrój na pasy szerokości 3 cm, długości około 12 cm. Na środku każdego pasa zrób nacięcie długości 3 cm. Przez nacięcie przeciągnij koniec pasa, obracając go w drugą stronę.
- W garnku rozgrzej olej. Smaż faworki z obu stron. Odsącz na ręczniku papierowym.
- Podawaj posypane cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Dodatek spirytusu lub octu zmniejszy wchłanianie tłuszczu przez ciasto podczas smażenia.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk