Faworki na piwie

Faworki na piwie to lekka i wyjątkowo chrupiąca wersja klasycznych chruścików! Dzięki dodatkowi piwa ciasto staje się bardziej elastyczne, a smażone faworki nabierają niezwykłej kruchości i delikatności. Po usmażeniu wystarczy posypać je cukrem pudrem i cieszyć się niepowtarzalnym smakiem. Sprawdź prosty przepis i przygotuj faworki, które znikną z talerza w mgnieniu oka!
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 200 g (1,5 szklanki)
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Cukier - 24 g (2 łyżki)
- Piwo jasne - 125 ml (0,5 szklanki)
- Olej rzepakowy - 1 ml
Będziesz potrzebować:
- garnek, wałek, sitko, miska, łyżka cedzakowa, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj wszystkie składniki i zagnieć z nich ciasto.
- Ciasto podziel na części.
- Rozwałkuj jedną część ciasta, wytnij prostokąty, natnij je na środku i przełóż końce ciasta przez otwór.
- Rozgrzej olej w garnku i smaż faworki po parę minut (2-3 minuty) aż będą złote.
- Wyciągnij je łyżką cedzakową na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Podawaj czyste lub oprószone cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Faworki to tradycyjne, polskie słodkie przekąski przygotowywane najczęściej na tłusty czwartek. Faworki są niezwykle lekkie i delikatne, mimo to są one dość kaloryczne ze względu na smażenie ich na głębokim tłuszczu. Jeśli spożywasz je wyłącznie w tłusty czwartek, nie musisz przejmować się ich kalorycznością. Jeśli jednak uwielbiasz faworki i przygotowujesz je częściej pamiętaj aby spożywać je w małych ilościach.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki