Faworki drożdżowe

Opublikowano: 16.02.2025 r.
Faworki drożdżowe to puszysta, lekko chrupiąca wersja klasycznych chruścików, która rozpływa się w ustach! Dzięki dodatkowi drożdży są bardziej miękkie i delikatne, a ich lekko słodki smak idealnie komponuje się z cukrem pudrem. Sprawdź prosty przepis i przygotuj domowe faworki, które zachwycą całą rodzinę!
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 700 g
- Drożdże świeże - 20 g
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Mleko 3,2% - 240 ml (1 szklanka)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Wódka - 40 ml (1 kieliszek)
- Cukier puder - 140 g
- Olej rzepakowy - 1000 ml (do smażenia)
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W ciepłym mleku rozpuść drożdże i łyżkę cukru.
- Odstaw na 10 minut.
- Do miski przesiej mąkę pszenną, wlej zaczyn drożdżowy, dodaj jajka.
- Rozpuść masło i dodaj do ciasta, wlej kieliszek wódki i zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw je pod przykryciem na około 2 godziny.
- Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1-2 cm.
- Nożem pokrój ciasto na prostokątne paski.
- Każdy kawałek ciasta natnij nożem na środku.
- Przepleć ciasto przez wykonany otwór.
- W garnku rozgrzej olej do temperatury około 170 st. C.
- Kontroluj ją przez cały czas smażenia ciasta za pomocą termometru cukierniczego.
- Faworki umieszczaj partiami w rozgrzanym oleju.
- Smaż przez 5-6 minut, aż będą rumiane.
- Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Faworki drożdżowe to słodki domowy wyrób niezawierający konserwantów i sztucznych dodatków do żywności. Faworki są dość kaloryczne i nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Faworki nie są odpowiednim deserem dla diabetyków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny