Faworki bez śmietany
Opublikowano: 27.01.2022 r.
Mąka pszenna, żółtka jajka i masło to kluczowe składniki, które sprawią, że faworki bez śmietany będą super chrupiące i pyszne. Wystarczy jeszcze odrobina cukru pudru dla słodkiego smaku i olej rzepakowy do smażenia, żeby wyczarować ten tradycyjny przysmak. To idealny sposób na szybki poczęstunek, gdy nagle przyjdzie ochota na coś słodkiego.
Składniki dla 30 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Cukier puder - 40 g (4 łyżki)
- Olej rzepakowy - 700 ml (1/2 szklanki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 30
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sito do miski, wbij jajka, dodaj masło.
- Ugnieć ciasto w rękach, dodaj odrobinę ciepłej wody i uformuj kulę z ciasta, powtórz czynność kilkukrotnie.
- Rozwałkuj ciasto na stolnicy, wytnij prostokąty o długości 3-4 cm, zawiń charakterystyczne kokardki.
- Olej wlej do garnka i mocno rozgrzej, usmaż faworki na złocisty kolor.
- Gotowe faworki posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Po usmażeniu przełóż faworki na ręcznik papierowy, w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu.
~ Oliwia Gawron, dietetyk