Faszerowana kapusta po ormiańsku

Opublikowano: 19.06.2025 r.
Do przygotowania faszerowanej kapusty po ormiańsku potrzebujesz przede wszystkim białej kapusty, ryżu, mielonego mięsa wołowego i cebuli. To klasyczne ormiańskie danie łączy w sobie soczyste mięso z delikatnym ryżem, zawinięte w liście kapusty i duszone na wolnym ogniu. Idealne połączenie smaków dla miłośników kuchni kaukaskiej!
Składniki dla 4 porcji:
- Kapusta biała - 1500 g
- Ryż biały - 100 g
- Mięso mielone wołowe - 600 g
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, mielony czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duży garnek, folia aluminiowa, gaza
Przepis krok po kroku
- Ryż ugotuj w małym garnku według instrukcji na opakowaniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i mięso. Przypraw solą, pieprzem, mielonym czosnkiem. Całość smaż przez 20 minut.
- Mięso wymieszaj z odcedzonym ugotowanym ryżem.
- Kapustę umyj, usuń zewnętrzne liście i wytnij głąb.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Włóż kapustę, wlej łyżkę oleju i gotuj około 10-15 minut. Wyjmij, ostudź i pojedynczo zdejmuj liście kapusty.
- Dużą miskę wyłóż gazą i ułóż w niej zewnętrzne liście. Rozłóż na nie 2 łyżki farszu i rozsmaruj po liściach, następnie połóż kolejne liście i smaruj farszem. Tak postępuj z kolejnymi warstwami, aż skończą się liście i farsz.
- Na koniec złóż wszystkie końce gazy do środka i mocno odciśnij wodę.
- Kapustę ostrożnie wyjmij z gazy i zawiń w folię aluminiową "głąbem" do góry. Całość włóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 1 godzinę i 20 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny