Fasolka szparagowa z jajkiem
Opublikowano: 25.01.2022 r.
Fasolka szparagowa, jajko, masło i bułka tarta — to kluczowe składniki potrzebne do przygotowania pysznej fasolki z jajkiem. Ten prosty przepis idealnie sprawdzi się na szybki obiad czy kolację, łącząc w sobie delikatność fasolki i kremową konsystencję masła z chrupkością bułki tartej.
Składniki dla 2 porcji:
- Fasolka szparagowa - 500 g (zielona)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 10 g
- Bułka tarta - 10 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, rondelek
Przepis krok po kroku
- Umyj fasolkę i odetnij z niej oba końce.
- Przełóż fasolkę do garnka i zalej 1,5 l wody. Przykryj garnek i gotuj na dużej mocy palnika. Gdy zacznie się gotować, dodaj łyżeczkę soli i zmniejsz moc palnika. Gotuj około 10-15 minut, aż fasolka zmięknie.
- W tym czasie w małym garnku rozpuść masło. Wsyp bułkę tartą i smaż, aż bułka ładnie się zezłoci.
- Dobrze rozgrzej patelnię beztłuszczową i wbij na nią jajka. Smaż pod przykryciem, aż białko ładnie się zetnie.
- Fasolkę odcedź i przełóż na talerz. Polej z wierzchu bułką tartą z masłem. Podawaj z jajkiem oraz np. ziemniakami.
Komentarz dietetyka
Żelazo w fasolce jest w formie niehemowej, czyli tej trudniej przyswajalnej. Jeśli wzbogacisz danie o natkę pietruszki, czyli świetne źródło witaminy C, to żelazo to zostanie przyswojone w dużo większej ilości.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk