Fasolka szparagowa z bułką tartą
Opublikowano: 26.06.2021 r.
Masło, fasolka szparagowa i bułka tarta – to trio tworzy prostą, ale niesamowicie smaczną potrawę! Wyobraź sobie świeżą fasolkę szparagową delikatnie oblaną roztopionym masłem, a potem posypaną chrupiącą bułką tartą. Klasyka w najlepszym wydaniu!
Składniki dla 4 porcji:
- Fasolka szparagowa - 1200 g
- Bułka tarta - 110 g (11 łyżek)
- Masło - 160 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, patelnia
Przepis krok po kroku
- Z fasolki usuń ogonki z obu stron. Dokładnie umyj fasolkę i następnie dodaj ją do dużego garnka. Zalej wodą (około 3 cm ponad poziom fasolki). Gotuj fasolkę bez przykrycia około 20 minut. Dodaj łyżkę soli do gotowania.
- W tym czasie na patelnię dodaj masło i rozpuść je. Gdy masło będzie płynne dodaj bułkę i podsmaż całość kilka minut, aż bułka się zarumieni.
- Ugotowaną fasolkę odcedź z wody. Dodaj do niej sól i pieprz oraz bułkę z masłem. Wymieszaj.
Komentarz dietetyka
Przepis jest źródłem węglowodanów i tłuszczu. Zawiera niewiele białka. Nie jest polecany dla osób, które muszą ograniczać ilość tłuszczy nasyconych w diecie, ponieważ masło zawiera ich dużo. Przepis jest wysokokaloryczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości