Fasolka szparagowa po wietnamsku
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Czosnek, fasolka szparagowa i sos sojowy to kluczowe składniki tej wietnamskiej potrawy, która urzeknie Cię prostotą i intensywnym smakiem. Delikatnie podsmażona fasolka, przełamana aromatem czosnku oraz wyrazistym sosem sojowym, tworzy niepowtarzalne danie. Dodatkowo posypana nasionami sezamu i świeżą dymką zyskuje oryginalny, orientalny charakter, którego nie da się zapomnieć.
Składniki dla 2 porcji:
- Fasolka szparagowa - 180 g (3 garści)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Sos sojowy - 30 ml (3 łyżki)
- Sezam nasiona - 10 g (2 łyżeczki)
- Cebula dymka - 40 g (1 sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Fasolkę szparagową umyj i odetnij końcówki.
- Ugotuj fasolkę w lekko osolonej wodzie.
- Na patelni z olejem rzepakowym podsmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek.
- Dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolkę szparagową.
- Dodaj przyprawy i sos sojowy.
- Podsmaż chwilę i podawaj całość posypaną sezamem.
Komentarz dietetyka
Fasolka po wietnamsku to szybki i pyszny pomysł na dodatek do obiadu. Na patelni staraj się podsmażać krótko ale w wysokiej temperaturze. Fasolka ma nabrać tylko delikatnej chrupkości.
~ Oliwia Gawron, dietetyk