Fasolka po bretońsku z szybkowara
Opublikowano: 24.06.2021 r.
Fasola biała jaś, kiełbasa podwawelska, boczek wędzony, cebula, czosnek i koncentrat pomidorowy – to kluczowe składniki fasolki po bretońsku z szybkowara. Połączenie fasoli z wędzonym mięsem i aromatycznym czosnkiem tworzy sycące i rozgrzewające danie, które warto przygotować, szczególnie w zimowe dni. Idealne dla tych, którzy lubią solidne, domowe posiłki.
Składniki dla 6 porcji:
- Fasola biała jaś nasiona suche - 500 g
- Kiełbasa podwawelska - 250 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Cebula - 150 g
- Czosnek - 10 g
- Koncentrat pomidorowy - 75 g (3 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 12 g (1 łyżka)
- Masło klarowane - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, bazylia
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, szybkowar
Przepis krok po kroku
- Przed przystąpieniem do zrobienia przepisu namocz fasolę 10 godzin przed gotowaniem (w zimnej wodzie).
- Po 10 godzinach odlej wodę z fasoli. Dodaj ją do szybkowara i zalej świeżą, zimną wodą (około 5 cm ponad poziom fasolki).
- Pokrywę szybkowara należy zamknąć. Gotuj całość około 20 minut od tej pory, gdy został osiągnięty maksymalny poziom ciśnienia.
- Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojony w niewielką kostkę boczek oraz kiełbasę. Podsmaż kilka minut do zarumienienia.
- W międzyczasie obierz i pokrój cebulę w kostkę. Dodaj do mięsa i podsmaż parę minut.
- Do mięsa i cebuli dodaj koncentrat. Wymieszaj i podsmaż przez chwilę.
- Zawartość patelni dodaj do ugotowanej fasolki i przypraw. Gotuj jeszcze chwilę całość.
- Na patelni rozgrzej masło i dodaj do niego mąkę. Podsmaż chwilę i zrób zasmażkę. Zasmażkę dodaj do fasolki i wymieszaj całość.
Komentarz dietetyka
Ze względu na to, że fasola jest ciężkostrawna nie jest to polecana potrawa dla osób, które mają problemy po spożyciu nasion roślin strączkowych. Przepis ma niski indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości